http://www.neumann.com.pl/uprawa-kapusty-chinskiej-z-lodygi.html

Logo
2. Wartości odżywcze kapusty Kapusta trzeba do ogromnie cokolwiek kalorycznych warzyw – w 100 g jest owszem 29 kcal. Ponadto jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje się również duża część żelaza a kwasu foliowego. Nie każdy spośród nas wie, że główka kapusty to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera nader krocie witaminy C (porównywalnie do cytryny) zaś witamin z grupy B). Znajdziemy w niej także prowitaminę A, witaminy E, K, PP 3. Właściwości lecznicze kapusty Jakie korzyści w celu zdrowia wynikają z jedzenia kapusty? Przede wszystkim z powodu niej możemy dodać sił układ odpornościowy. Kompleks witamin natomiast minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność zaś pozwala organizmowi chronić się przed atakami wirusów i bakterii, głównie w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę. Chociaż kasa ma opinię warzywa, które wywołuje wzdęcia natomiast jest ciężkostrawne, no tak no porządnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe korona drzewa kapusty opłacalnie działają na drut pożywny a są pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym (takich podczas gdy nieżyt żołądka, wrzodziejące palenie się jelita grubego, schorzenie wrzodowa. Uważa się, iż jedząc ją regularnie, wolno odskoczyć zgagi a zaparć. Ma również pozytywny wpływ na wątrobę, woreczek żółciowy natomiast nerki. Dania spośród kapustą bywają ciężkostrawne, mimo to owo wina dodatków (tłustych mięs, oleju), zaś nie samego warzywa. Jak sycić się kapustę, ażeby wykorzystać spośród jej dobroczynnych właściwości? Najwięcej wartości ma rozumie się samo przez się w stanie surowym, skutkiem tego w naszej diecie powinny często odkrywać się przyrządzone spośród niej surówki. Bardzo krocie cennych substancji ma także sok ze świeżej kapusty, jaki jest przede wszystkim godny polecenia aż do odtruwania organizmu (np. w chorobie alkoholowej, obok wrzodach żołądka). Nie zapominajmy i o królowej naszych stołów, alias kiszonej kapuście. Kiszona kapucha ma płeć słaba właściwości antybakteryjne i antywirusowe, stąd pożądane byłoby ją konsumować w czasie przeziębienia. W takiej formie ma także więcej witaminy C aniżeli surowa i zawiera kwas mlekowy, jaki świetnie oczyszcza jelita. Właściwości soku z kapusty Właściwości soku spośród kapusty [7 zdjęć] Sok spośród kapusty przeciwdziała w szczególności nowotworowi jelita grubego. Badania potwierdziły, iż tuż przy osób,... ZOBACZ GALERIĘ Warto wiedzieć, iż wolno również aplikować ją zewnętrznie. Okłady spośród liści kapusty owo cieszący się popularnością od czasu wieków badania leczenia różnych dolegliwości. Wykorzystuje się je zwykle na uszkodzenia skóry, alias oparzenia, wrzody, rany, odmrożenia, ukąszenia owadów, stłuczenia. Okłady ze świeżych, zmiażdżonych liści wolno również aplikować na obrzęki w pobliżu zwichnięciach czy zapaleniu stawów. Poza tym taki okład przypuszczalnie pomóc na kaszel natomiast śnieg (przykładany do klatki piersiowej). Lecznicze kompresy można podobnie czesać na podbrzuszu, iżby pozbyć się zapalenia pęcherza, kolki nerkowej, dolegliwości trawiennych. 4. Zastosowanie kapusty w kuchni Kapusta to warzywo popularne w całym kraju, a everyman region przypadkiem się poszczycić własnym daniem spośród jej dodatkiem. Warzywo przeważnie je się na bestialsko w formie surówek (również spośród kiszonej kapusty), lecz także gotowane, smażone i duszone. Zobacz także: Właściwości kapusty Sałatka owocowa z czerwoną kapustą Kapusta kiszona - kalorie, zdrowotne właściwości, historia, właściwości lecznicze Warto przyrządzać tradycyjne polskie dania, czyli gołąbki, bigos natomiast kapuśniak. Jeśli chcemy cokolwiek poeksperymentować, owo możemy poczęstować się potraw chińskich, w których pełni ważną rolę. Pamiętajmy, żeby dusić ją krótko i bez przykrycia. Aby uciec wzdęć tudzież zgagi, do dań spośród kapusty powinno się dopowiadać kminek oraz majeranek. Kapusta kojarzy nam się spośród ciężkimi a wielce sycącymi daniami, natomiast wskazane jest dokonać zmiany ów wizerunek. Lubisz zielone koktajle ze szpinakiem czy też jarmużem? Z liści tego pospolitego warzywa i jest dozwolone wycisnąć sok względnie przyrządzić zjadliwy koktajl z kapustą. 5. Ile kalorii ma surowa sałata pastewna? Kalorie natomiast wartości odżywcze Zawartość w 100 g Zawartość w 36 g (1 szklanka, pokrojona) Wartość energetyczna 32,0 kcal 11,52 kcal Białko 3,02 g 1,09 g Węglowodany 5,42 g 1,95 g Cukier 0,46 g 0,17 g Błonnik 4,00 g 1,44 g Tłuszcz 0,61 g 0,22 g Tłuszcze nasycone 0,06 g 0,02 g Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,01 g Tłuszcze wielonienasycone 0,20 g 0,07 g Cholesterol 0 mg 0 mg Witamina C 35,3 mg 12,71 mg Rozwiń 32 wartości Kapusta - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchniKapusta - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, stosowanie w kuchni (Shutterstock) Mgr Monika Konieczna ARTYKUŁ ZWERYFIKOWANY PRZEZ: MGR MONIKA KONIECZNA Dyplomowany dietetyk. Przyjmuje w Poradni Dietetycznej w Grodkowie. WSZYSTKO O DIECIE OCZYSZCZAJĄCEJ Następny artykuł: KASZA JAGLANA Sylwia Stachura, 6 miesięcy temu DODAJ KOMENTARZ Polub WP abcZdrowie: Udostępnij

Oferta:

Nazwa: http://www.neumann.com.pl/uprawa-kapusty-chinskiej-z-lodygi.html
Adres: Biały Dunajec 34-425, ul. Sienkiewicza 21
Pracownicy: Teodor Błach, Leszek Hrycyk, Maciej Dziadosz,


Data dodania: 01-08-2020